lördag 23 mars 2013

Klockspelet

Pyssel, spel och inlärning på en gång.
Det här spelet är dubbelt lärorikt och dubbelt kul. Dels är det kul att pyssla ihop det och dels är det kul och lärorikt att spela spelet när det är klart. Visst kan man som pedagog eller förälder själv tillverka spelet, men det blir ännu roligare om man gör det tillsammans.

Ni behöver:
Spelplan
- ett stort färgat kraftigt papper eller ett par mindre små som tejpas ihop på baksidan
Klockor - här är ett ark i PDF-format
Tidskort - klipp ut ca 20 st  i färgat papper. Gärna lite tjockare, så att de håller. Om man vill kan korten lamineras.

Börja med att rita ut visare på klockorna. Börja klockan 8.00 och gör en klocka för varje halvtimme. 8.00, 8.30, 9.00 etc. Klipp sedan ut klockorna och limma upp dem i ordning på spelplanen. Det behöver inte vara helt rakt och fint, utan klockorna kan slingra sig över pappret. Jag ritade en linje mellan mina för att gången skulle bli tydligare.

Sedan skall tidskorten skrivas. Skriv tex "En halvtimme", "30 minuter", "60 minuter", "En timme", "En och en halv timme".... upp till 3 timmar. Samma tid kan skrivas på flera kort, men variera sättet ni skriver på som i exemplet.

Dekorera spelet genom att klippa ut bilder ur tidningar som passar till de olika klockslagen.

Sedan är det dags att spela. Ni behöver var sin spelpjäs. 2-4 spelare är lagom och alla börjar klockan 8.00. Förste spelare drar ett kort som talar om hur långt han får gå. Står det "En timme" hoppar han fram till kl 9.00. Så spelar man vidare tills man är i mål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar