lördag 23 mars 2013

Slottsherren

Tränar logiskt tänkande och strategi.
Det här spelet har många olika varianter men här kommer den version jag brukar köra med mina klasser. Jag börjar med att berätta en bakgrundshistoria:

"I ett slott långt, långt, borta, för länge, länge sen bodde en slottsherre som tyckte att han var bäst i världen på matte. Därför brukade han utmana sina gäster på en lite vadslagning.

Han tog med dem ner i ett källarvalv. På en hylla stod 21 bägare på rad. I alla bägarna fanns Coca Cola (egentligen vin, men Cola brukar vara mer populärt!), men i den sista bägaren på hyllan fanns det även gift.

(här ritar jag upp 21 bägare på tavlan och ritar en döskalle på den sista)

Han berättade sedan reglerna för sin gäst - man får lov att ta 1, 2, 3 eller fyra bägare åt gången och man får inte låta bli att ta någon. Man tar bägare varannan gång och den som tar den sista bägaren är dödens. Den som överlever blir ny slottsherre."


Sedan får eleverna utmana varandra. Två elever väljs ut och får gå upp och spela spelet. Förste man suddar ut 1, 2, 3 eller 4 bägare. Näste man samma sak osv. Den som tar sista bägaren har förlorat. Vinnaren blir "slottsherre" och får välja ny utmanare. Det är slottsherren som avgör vem som skall börja sudda.

Den som förlorar får rita nya bägare - för att göra det lätt ritar vi vanliga kryss och gör det sista krysset i avvikande färg.

X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

Variant:
Gör spelet två och två på papper - rita kryss och ratta över.
eller
Använd knappar, stickor el dyl i stället för att rita

(På senare tid har jag börjat att använda smartboarden till detta i stället. I stället för kryss använder vi "pennan" som kan göra blommor, stjärnor etc. Sedan lägger vi bort sudden och suddar genom att peka på figurerna med fingret.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar