söndag 11 augusti 2013

Mer eller mindre-monstret


Det här är Mer- eller mindre-monstret! Eller kanske borde han hete MER-monstret, för han vill ju alltid ha det som är mer!

Monstret är gjort av en papptallrik där ungefär en fjärdedel är bortklippt. Längs munnen har vi ritat ett tydligt mer-eller mindre-tecken med svart tuschpenna. Ögonbrynet är ett likamed-tecken. (Det svarta skulle man kunna göra med svart maskeringstejp också )


Tänderna klipper man som taggar i det vita som sticker ut framför det svarta, eller så klipper man ut tänder ur den biten av tallriken som man klippte bort och limmar fast i munnen.

Runt tallriken limmade vi riktiga monstertaggar av grönt papper och till sist fick han ett öga. Tänk på att ögat sitter centrerat, så att det inte finns något upp eller ner på monstret.

Sedan är det bara att börja leka matte! Använd talkort, stenar, pengar, spelkort...eller annat som kan passa. Låt monstret gapa mot det största. Skulle det vara lika mycket, vänder man monstret så att likamed-tecknet hamnar mellan talen/mängderna.

I nästa steg kan man börja uttrycka sig i form av "Nio är mer än sex", sedan kan man utveckla det ytterligare genom att föra ner det man ser på papper: 4 < 6

Man kan också öka svårigheten till att ge uppgifter med beräkningar t ex 2+3 > 2+2Inga kommentarer:

Skicka en kommentar