Problemlösning

Det finns massor av ställen där man kan hitta matteproblem för elever att lösa, så det kan kanske kännas onödigt med ett sådant ställe till, men här samlar jag de problem som jag gillar och som jag tycker fungerar i mina klasser. Vill du använda dem - var så god!

Problemen finns i pdf-format. Samma problem finns två gånger per sida. Jag brukar låta eleverna limma in problemen på en sida i sitt räknehäfte och lösa problemet i häftet, därför har jag anpassat problemen till det. De är också i svart-vitt, så att man kan skriva ut och kopiera.

Jag ska försöka sortera problemen efter svårighetsgrad, men det är inte helt lätt. Det som är enkelt för den ene, är ju knepigare för någon annan. Det som fungerar som gruppuppgift i en fyra, kan vara en individuell läxuppgift i en sexa... Men i stort är det så att de lättare problemen kommer före de svårare. Problemen är inriktade mot elever i åk 4-6, men vissa kan nog fungera utanför det spannet, beroende på hur man väljer att arbeta med dem.

Tanken med problemen är att de ska kunna träna på de förmågor som läroplanen anger. De tränas i att tolka problem, att hitta strategier och metoder, använda begrepp, resonera, kommunicera och värdera. Jag har skrivit några ord efter problemen för att ge en hint om vilka moment eller begrepp som problemen innefattar.

Det handlar alltså inte bara om att komma fram till rätt svar, utan att lära sig olika strategier, att träna på att berätta hur man tänkte, att fundera över om svaret är rimligt och att i förlängningen kunna skriva ner sin lösning matematiskt.

Talområde 1-20

POJKAR och FLICKOR (dubbelt, totalt)
BLOMVASEN (dubbelt, totalt)
KULPÅSEN (fler än, totalt)
ANNAS MYNT (värda, mynt)
BARN PÅ LED (början, slutet, ordningstal)
VILKA ÄR TALEN? (summa, mer än)

Talområde 20-100

JANNES TAL (dubbla, lägga till)
KÖTTBULLAR (sammanlagt, flest, lika många, mer, var och en)
GELÉHALLON (sammanlagt, dubbelt)
TRE KLASSER (lika många, sammanlagt, var och en)
ROSOR (struktur)
KAKFATET (bråk, bild)

Talområde >100

PLANKAN (division, bild)

Tal i decimalform

VATTENGLASET (fullt, halvfullt, hg)

Det kommer mera....

3 kommentarer:

  1. Jag önskar att du lagt med facit också:-) /Lotta

    SvaraRadera
  2. ja jätte kul en sån här chans får man bara en gång i livet tänkte jag

    SvaraRadera